dinsdag 6 oktober 2015

Marinus Ursinus

Marinus Ursinus Haaften 1837 – Kedichem 1928

Marinus Ursinus. Een naam met veel klank voor Nederlandse begrippen. Een familienaam die rijmt op de voornaam. Een naam die klinkt als een klok. Wat mij betreft galmt de naam van deze betovergrootvader nog na. En die nagalm wil ik jullie niet onthouden.

Mijn vader, geboren 1923 in Kedichem, wist nog zijn bijnaam te noemen: De Puls. 

Zijn familienaam gaat terug op een waarschijnlijke verre voorvader van hem Gijsbertus Ursinus die rond 1700 schoolmeester was in Steenderen. Misschien vond Gijsbertus het leuk om, evenals predikanten deden in die tijd, zijn achternaam te verlatiniseren. Misschien heette hij wel De Beer, Nederlands voor Ursinus.

Zijn voornaam had Marinus eenvoudigweg van zijn opa van vaderszijde die eveneens Marinus Ursinus heette.

Marinus heeft als jongeman van 1864 tot 1878  gediend in het KNIL in het toenmalige Nederlands Indië. Daar is hij al regelmatig disciplinair gestraft. Na terugkomst is hij vrij laat op 41- jarige leeftijd getrouwd. In de jaren die daarop volgden wilde hij ook niet deugen in zijn woonplaats Haaften. Hij is regelmatig geverbaliseerd voor openbare dronkenschap en verstoring van de openbare orde.

Aangezien hij oud is geworden en in 1928 is overleden, kan het nog zo zijn dat nazaten nog een foto van hem hebben. Daar ben ik erg nieuwsgierig naar.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen